-

Dalemans Brothers Creatieve Beeldarchiveringsproject Limburg.
>>>Fotogalerie<<<


Over D.Bros vzw.

D.Bros v.z.w. ontstond uit de behoefte van enkele kunstenaars die zowel bezig waren met het bestuderen van de filmhistoriek als met het creatieve proces van cinematografie. Een combinatie die in het huidige cultuurbeleven steeds meer aan bod komt zowel op nationaal als op internationaal  vlak.

Na onze studies filmesthetiek en de analytische benadering ervan (UCLA), zochten en vonden wij een nieuw concept waarbinnen een combinatie van filmisch creëren en archiveren als grondregels voor onze artistieke discipline werden vooropgesteld.

De praktische uitwerking hiervan, in de realisatie van video’s, performances en tentoonstellingen bracht ons in contact met de nodige instanties en instituten, o.a. met de Provincie Limburg die meerdere van onze  projecten sinds 1995 zowel logistiek als financieel heeft ondersteund.

Van het stille filmfestival in Pordenone (Italië) tot de filmhistorici van de Washington Library (USA) werden er over een periode van een vijftal jaren gestadig contacten opgebouwd die uiteindelijk leidden tot een samenwerkingsverband van onze v.z.w.met het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam en de Cineteca di Bologna (It).

 

Bijna gelijktijdig kwamen er projecten tot stand die een rechtstreeks gevolg waren van onze specifieke manier van werken.

 

      Ons concept “Reconstructie van een verloren taal” resulteerde in 4 gerelateerde projecten.

-         “Taxi-Dancer”een stille filmstudie die wij maakten met Caroline Strubbe en met subsidie van de filmcommissie van de Vlaamse Gemeenschap,1996, werd gerealiseerd met Favourite Films (bekend van Stijn Coninckx “Daens”) als coproducent.

-         Het fotoboek  “Valentino Mania” met foto’s van Wouter Deruytter op locatie in Italië, Frankrijk en België.

-         De tentoonstelling “Divo” gerealiseerd voor het Nederlands Filmmuseum te Amsterdam en het Filmfestival van Bologna.

-         De gelijknamige  film “Divo”,1997, kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmmuseum en verenigde fictie met archiefbeelden tot een nieuwe film die vervolgens geselecteerd werd voor het BBC British Shortfilmfestival te Londen, in 1998, met “De Suikerpot” van Hilde Van Mieghem als andere Vlaamse selectie.

 

De samenwerking met andere stichtingen en instanties kreeg nog nieuwe impulsen via een selectie van “Taxi-Dancer” voor het Hollywood Filmfestival in Los Angeles, einde 1998.

Van 2000 tot 2002 werden er diverse nomadische projecten gerealiseerd in o.a. Frankrijk, Zweden en Italië en de USA.

Een lange termijnproject, de documentaire”Voices in the Silence”, over de essentie van de stem in de beginjaren van de film, evolueert  nog steeds sinds 1997 en kreeg o.a. steun via het MEDIA + Programma van de Europese Gemeenschap.

 

Ook voor de toekomst blijft het streven naar interdisciplinaire samenwerking rond film, filmhistoriek en beeldende kunsten primeren,  met speciale aandacht voor archivering en de ontsluiting hiervan op een creatieve wijze.

 

Sinds 2005 werken we aan de realisatie van de "Stroomversnellingen"-cyclus, een combinatie van filmisch archiveren en creëren met o.a. Ingrid De Vos en Tom van Landuyt.

 

Sinds 2005 wordt D.Bros vzw erkend als culturele vereniging door de Provincie Limburg.

 

D.Bros Creatieve Beeldarchivering Limburg” is een door Sabam beschermd concept en project. Eventueel gebruik/kopie van materiaal vereist de toestemming van D.Bros vzw.

D.Bros vzw heeft het bronmateriaal voor dit project geverifieerd voor zover dit identificeerbaar was.
Eventuele aanvullende  informatie omtrent de oorsprong van bronmateriaal kan gemeld via e-mail.

 

Contact:

Dalemans Brothers: found.dbros@yucom.be

Webmaster: info.webmaster@dbrosarchilimb.be